Stilzitten is geen optie

Cathelijne Kamp

( Lid van team: Beste beentje voor  )

Opgehaald

1.620
92% bereikt van mijn streefbedrag € 1.750

Ik fiets mee om aandacht te vragen voor Parkinson en geld in te zamelen voor Parkindsonprojecten, in de hoop dat we Parkinson in de nabije toekomst kunnen stoppen. 

"Wat heb jij aan je arm?" vroeg een goede vriendin aan mij begin 2021. Ik keek naar mijn rechterarm en zag niks. Een paar weken later vroeg een buurtgenoot hetzelfde. Dus ging ik naar de huisarts met de mededeling dat ik wat aan mijn arm had. Ze deed een paar testjes en mompelde toen dat ze aan Parkinson dacht, maar wuifde dat meteen weg, ik was nog geen 50 en had bovendien nog veel kracht.

Een paar maanden later herhaalde de neuroloog wat de huisarts had gezegd. Parkinson. En daar stond ik dan, met een recept voor dopamine en met de diagnose dat ik een chronisch progressieve ziekte had, dat er geen medicijnen zijn die het stoppen, maar dat je er niet dood aan gaat. Het enige wat mogelijk de ziekte kon remmen was bewegen, bewegen en nog eens bewegen. Ik was net 50.

Na de eerste schok, het ongeloof en het vele googelen (waar ik snel mee stopte, want jemig wat een hoop narigheid kan er nog op me af komen) ging de knop om. Het is maatwerk begreep ik. Iedereen heeft zijn eigen Parkinson. De ene trilt, de ander niet, de een heeft geen energie, de ander gaat off, dus waarom op de zaken vooruit lopen?

Ik deed een oproep voor wandelmaatjes en richtte de wandelgroep Het Beste Beentje Voor op, met een knipoog naar Parkinson dat aan 1 kant begint. Ik ging Parkinson boksen, wat een schot in de roos was. Ik krijg er energie van en het is erg leuk. En net zo belangrijk: de nazit om ervaringen met anderen uit te wisselen. Lotgenotencontact of liever gezegd P-maatjes, samen lopen we met elkaar op. Waarbij humor en bewegen hand in hand gaan, heel waardevol.

Werken lukt niet meer. Anderhalf jaar na de diagnose werd ik volledig afgekeurd. Een harde dobber. Ik was 52. Maar het gaf ook rust en ruimte. Voor zinvol vrijwilligerswerk, boksen, wandelen, yoga, zwemmen, fietsen en tafeltennis. Want stilzitten is geen optie, ik wil de ziekte een stap voor blijven. 

Nee, het is niet fijn om Parkinson te hebben, maar ik heb ook een hoop leuke mensen leren kennen. Ook dat is Parkinson.

Stilzitten is geen optie, dus ik hoop dat jij ook in beweging komt en mij wilt steunen. Ontzettend bedankt!

 

 

€ 250 opgehaald

€ 500 opgehaald

€ 1.000 opgehaald

Eerste donatie ontvangen

10 donaties ontvangen

25 donaties ontvangen

50 donaties ontvangen

Een blogbericht geplaatst

Toon meer